Ukens It: Yrket mitt

God kveld kjære dere! Denne uken har virkelig vært hektisk, men den har også vært kjempe fin. Dagen til kjæresten ble helt superb, og Emmelines første 17. Mai var helt perfekt. I dag trengte vi alle å lade batteriene, og vi har derfor ikke gjort stort bortsett fra å kjøre oss en liten tur for å nyte en god kaffe latte i hverandres selskap. Jeg er virkelig heldig som har en så flott liten familie.

Over til noe annet, jeg lovet jo å skrive litt om yrket mitt før helgen. Beklager at det har tatt sin tid å få skrevet dette innlegget, men jeg ville gjerne ha litt tid til å skrive det når jeg først skulle skrive litt om hva det er jeg driver med. Takk for forståelsen, her kommer altså litt om yrket mitt.

Potekutt, en typisk skade man får inn på en smådyrsklinikk

Jeg er altså utdannet dyrepleier ved Norges Veterinærhøgskole. Dette er en toårig kandidatutdannelse der elevene uteksamineres som dyrepleiere, altså sykepleiere til dyr. På studiet lærer man å pleie, assistere, håndtere og utføre enkle protokoller på forsøksdyr, smådyr (hund, katt), hest og produksjonsdyr. I tillegg til undervisning og forelesninger ved høyskolen er elevene ute i praksis ved en ekstern praksisklinikk så vel som en intern rullering på skolens klinikker. Da Mimmi skadet poten sin måtte hun sy flere sting. Jeg var så klart med og assisterte veterinæren med sedasjon, smertelindring, administrering av medikamenter, utstyr og bandasjering. En dyrepleier overvåker pasienter som ligger i anestesi og overvåker pasienter som skal våkne opp etter en sedering/anestesi. Dersom man ønsker så kan man ta videreutdanning innen anestesi- og smertebehandling, odontologi (tannbehandling) og/eller rehabilitering.

Lille Idunn har en kneskade, eller en feil i kneets funksjon, som kalles patellaluksasjon. Denne tilstanden er dessverre utbredt blandt små hunderaser, og er smertefull. Patella betyr knestkål og luksasjon betyr at en knokkel går ut av leddskålen sin. Kneskålen sklir med andre ord innover (medialt) eller utover (lateralt) i forhold til kneleddet og furen i lårbenet som den skal ligge i. Symptomer på dette er ofte hinking, at hunden vegrer seg for å bruke benet/holder det oppe, og evt piper. Noen eiere opplever at benet "henger seg opp". En veterinær kan kjenne på kneleddet om patella er stabil eller ikke. På røntgenbildet over ser dere at Idunn sin venstre kneskål har sklidd inn mot midten. Samtidig så vi hjemme at hun haltet mye, holdt det venstre bakbenet opp og pep. Kort tid etter undersøkelsen på jobben min ble hun operert ved PetVett Dyresykehus i Oslo av dyktige kirurg Peder Haaland. Etter ortopediske inngrep er det svært viktig med god rehabilitering, og da passer det ekstra bra at matmor jobber med akkurat dét. Les mer om det under.


Det første døgnet var det veldig synd på henne, og det var ikke spesielt stas å være en blomst (les: gå med halskrage), men hun kom seg fort etter operasjonen. Litt ekstra god mat fikk hun også, noe hun slettes ikke takket nei til ;-)

Foto: Anette Andresen

I tillegg til å jobbe som dyrepleier, er jeg også utdannet hundemassør ved Nordisk Hundemassasjeskole og snart ferdig med min sertifisering som hunderehabiliteringsterapeut via universitetet i Tennessee (CCRP). Utdanningen ved Nordisk hundemassasjeskole er et ettårig deltidsstudie og det samme er studiet via universitetet i Tennessee. På grunn av svangerskapet måtte jeg vente ett år med avsluttende eksamen på Mallorca, så jeg gleder meg til å få rundet av utdannelsen i oktober i år. Jeg jobber for tiden som dyrepleier samtidig som jeg driver en klinikk for trening og rehabilitering av dyr i Sandvika. Ved PetVett Rehab tilbyr vi fysikalsk trening i basseng, i vanntredemølle eller på land, massasjebehandlinger, vibrasjonstrening, trykkbølgebehandling og laserbehandling. Å jobbe med rehabilitering er noe jeg trives utrolig godt med!

Foto: Anette Andresen

Vi har et stort, oppvarmet, innendørs svømmebasseng hvor vi trener friske dyr, dyr med kroniske lidelser og dyr som skal rehabiliteres etter en skade eller operasjon. På bildet over ser dere Bianca teste ut vannet.

Foto: Anette Andresen

Bianca hatet vann da hun var yngre, men etter iherdig tilvenning på jobben har hun faktisk svømt et par ganger ute av seg selv de senere årene. Vi har også en egen svømmeklubb for friske hunder, noe som er veldig morsomt og populært.

Foto: Anette Andresen

Etter en deilig treningsøkt er det alltid tid for en dusj. Vi har flere ulike behandlingstilbud og finner alltid et opplegg som passer best for den aktuelle pasienten. 

Å være dyrepleier er ikke alltid en dans på roser, og du må takle både hyggelige og mindre hyggelige situasjoner med både kjæledyr og mennesker. Jeg anbefaler alltid personer som er i tvil om de vil bli dyrepleier eller veterinær om å spørre om de kan besøke en dyreklinikk en arbeidsdag slik at man får oppleve hverdagen til de som jobber der. Det er ikke uvanlig at jeg hører at folk tror jeg jobber med å klappe, lufte og kose med dyr, og dette er så klart bare en brøkdel av arbeidsdagen min som dyrepleier. En dyrepleier må blant annet kunne håndtere sinte og redde pasienter, ta blodprøver og andre prøver (avføring/urin), legge inn venekateter, sterilisere, håndtere og vaske instrumenter, klargjøre pasienter og operasjonsstuer for/til inngrep, utregne, håndtere og administrere medikamenter og andre oppgaver som omhandler kundebehandling. Det er dessuten mye rydding, rengjøring og vedlikehold i dette yrket, så du bør ikke ha vaskefobi hvis du ønsker å være dyrepleier.

Nå håper jeg dere fikk svar på ting dere lurte på omkring mitt yrke. Fyr løs med spørsmål så skal jeg svare så godt jeg kan! Kanskje du lurer på om du skal søke Veterinærhøgskolen neste år, eller kanskje har du allerede fått en plass til høsten?

Jeg vil gjerne vite hva  dere jobber med?


Hanne

19.05.2014 kl.11:52

For et spennende yrke! Det har alltid vært drømmen min, men ble ikke noe av det for meg. Jeg er administraajonssekretær for Anticimex Trondheim. :)

Nora

19.05.2014 kl.18:34

Så fint innlegg! Bra at du presiserer at jobben som dyrepleier (og veterinær for den saks skyld) består i mye annet utover selve jobben med dyrene. Det tror jeg mange glemmer bort når de vurderer et slikt yrke.

Har konkurransehester selv som har hatt vanntredemølle som en del av rehabiliteringsopplegget etter skadeavbrekk, så spennende å høre om vannrehab for hunder.

Og jeg jobber som journalist:)

Greta Oldfield

19.05.2014 kl.23:30

Hanne: Spennende å jobbe som sekretær :-) Er så mye å velge mellom nå til dags at det ikke alltid er lett å vite hvor man vil når ham er 16 år og skal velge skolelinje.

Greta Oldfield

19.05.2014 kl.23:33

Nora: Så hyggelig kommentar! Journalist er nok et spennende yrke :-) Veterinærmedisin omhandler mye mer enn kun behandling av dyr, spesielt for dyrepleierne. Det er absolutt noe mange glemmer bort. Jeg vil si at nesten en tredjedel av klassen min hoppet av etter det første året, noe som er veldig trist med tanke på at det er vanskelig å få en plass på NVH. Så gøy at du er hestejente! Jeg hadde ponni i fem år og drev med dressurridning. Må innrømme at jeg savner det veldig av og til...

jose

20.05.2014 kl.00:14

greta Pretty profession yours, healing animals.

I'm a cop. a beautiful profession, helping people.

Greta Oldfield

20.05.2014 kl.23:56

jose: I love my profession! Thank you. Important job being a cop. Nice to hear!

Skriv en ny kommentar

Greta Oldfield

Greta Oldfield

27, Asker

Velkommen til min blogg / Welcome to my blog! Datteren til Anita Hegerland og Mike Oldfield og veldig stolt av det ! En blogg om hverdagen, trening, mammalivet og god mat.

Follow on Bloglovin Follow on Bloglovin http://determination.blogg.no

Søk i bloggen


Kategorier

Arkiv

hits